Wrak Short Stirling wordt vanaf 30 maart geborgen

"ALMERE - De bij Almere neergestorte Short Stirling BK716 uit de Tweede Wereldoorlog wordt vanaf 30 maart geborgen. In het toestel, dat is neergestort nabij gemaal De Blocq van Kuffeler, zitten hoogstwaarschijnlijk nog de zeven bemanningsleden.

 

De berging start op maandag 30 maart en neemt, afhankelijk van de weersomstandigheden, circa 3 tot 4 weken in beslag. Op zaterdag 18 april is er van 10.00 tot 16.00 uur in en rond bezoekerscentrum De Trekvogel een Bezoekersdag waar meerdere organisaties aan meewerken. Het definitieve programma staat binnenkort op almere.nl/shortstirling.

Na de berging zal pas officieel bekend worden gemaakt of het gevonden wrak daadwerkelijk de BK 716 is en of de inzittenden in het vliegtuig gevonden zijn. De stoffelijke resten zullen dan worden overgedragen aan de nabestaanden.

 

Blijvend herdacht
Na de berging zal de bemanning blijvend worden herdacht in Almere. Zo is er op dinsdag 5 mei, bevrijdingsdag, een speciaal herdenkingsprogramma in het Bos der Onverzettelijken en zal bekend worden gemaakt welke kunstenaar een kunstwerk mag ontwerpen ter nagedachtenis aan de gesneuvelde bemanningsleden. Op zaterdag 31 oktober zal dit kunstwerk worden onthuld op het herdenkingsveld tijdens een herdenkingsceremonie waarbij waarschijnlijk ook de nabestaanden van de bemanningsleden aanwezig zullen zijn.

 

Documentaire
De gemeente laat van de berging een documentaire maken. Ook komt er een speciale website. Museum Batavialand werkt aan een verhalenwebsite en er wordt ook educatief materiaal ontwikkeld voor onderwijsprojecten op scholen."

Bron: https://www.almeredezeweek.nl/details/wrak-short-stirling-wordt-vanaf-30-maart-geborgen

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland