Tijd begint te dringen voor oude smederij van Weevers

De oude smederij van Weevers in Marknesse (SAMF 2009)MARKNESSE - Er is nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van de oude smederij van Landbouwmechanisatiebedrijf Weevers in Marknesse.

De tijd begint wel te dringen. Directeur Adrie Weevers moet de grond aan de Emmeloordseweg op 1 juni opleveren. De Marknesser huisartsen willen een maand later beginnen met de bouw van hun dokterspost.

De oude smederij gaat in principe naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, nadat eerder het Openlucht Museum in Arnhem en het NieuwLand Erfgoedcentrum in Lelystad geen kans zagen de oude smederij, het eerste industriƫle gebouw van de Noordoostpolder, naar zich toe te trekken. De kosten, naar schatting 650.000 euro, zijn het grote struikelblok. Ook het Zuiderzeemuseum heeft grote moeite het benodigde geld bijeen te brengen. Daarom is er nu het plan om eerst 30.000 tot 40.000 euro via sponsoren en giften bijeen te brengen. "Dat maakt het mogelijk het pand te demonteren en ergens op te slaan. Waarschijnlijk bij de firma Weevers'', zegt conservator Erik Walsmit van het Zuiderzeemuseum. Het museum heeft voor over enkele jaren wel zicht op de middelen om de smederij in Enkhuizen op te bouwen. "Dan hebben we meer tijd om aan fondsen te werken'', aldus Walsmit. "We werken dus aan een tussenoplossing.''

Directeur Adrie Weevers heeft al aangeboden om in Marknesse centjes te gaan zoeken om de verhuizing mogelijk te maken. De smederij gewoon slopen vindt hij zonde, maar als het niet anders kan moet dat maar. "De smederij gaat me nu nog meer aan het hart. Ik heb er heel veel energie in gestoken.''

Het Zuiderzeemuseum is met name geĆÆnteresseerd in het verhaal van de familie Weevers, die ook in de Wieringermeer actief is geweest.

Bron: De Stentor, 11 april 2012

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland