Sloop Waterwijzer is niet te voorkomen

LELYSTAD - De sloop van de Waterwijzer in Lelystad is niet te voorkomen. Dat zegt wethouder Jop Fackeldey. ,,De sloopvergunningen zijn in 2009 al afgegeven en het maatschappelijk belang voor de sloop is er." Er is een projectontwikkelaar die woningen wil bouwen op deze plek, veertig appartementen en 54 huizen.

Er loopt al enige tijd een discussie over de sloop van het kantoorpand. De gemeente kocht het in 2009, als tijdelijk onderkomen tijdens de verbouwing van het stadhuis, daarvoor stond het al enige tijd leeg.

Nabestaanden van de architect van de Waterwijzer beweren dat voor de sloop hun toestemming nodig is. Bovendien zou de monumentencommissie de historische waarde nog aan het onderzoeken zijn. ,,De Waterwijzer staat niet op de erfgoedlijst die in 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld", aldus Fackeldey. Persoonlijk vindt hij het 'geen beeldbepalend gebouw'. Voor de argumenten van de familie van de architect verwijst hij naar een soortgelijke zaak die door de nabestaanden werd verloren. De raad vroeg twee weken geleden om de zaak nog eens te bekijken. Naar aanleiding van het groeiende protest tegen de sloopplannen.

Bron: De Stentor, 26 oktober 2011.

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland