Sloop van Pionier in Luttelgeest gaat toch door

LUTTELGEEST - De 350 handtekeningen die Hillie de Jong uit Luttelgeest verzamelde in de hoop de sloop van het pioniersgebouw op het asielzoekerscentrum tegen te houden, hebben niet mogen baten.

De Pionier, de voormalige cantine-keuken van kamp Luttelgeest II (in de volksmond: Kuinderbrug) (SAMF 2011)Het Centraal Orgaan Asielzoekers gaat het gebouw binnenkort slopen. "Het COA heeft ons op het verkeerde been gezet en de gemeente heeft zonder nadenken een sloopvergunning afgegeven. Pas toen er protest kwam is de gemeente gaan nadenken", aldus De Jong. Zij is zeer teleurgesteld in de opstelling van gemeente en COA. "Het economisch belang is op de eerste plaats gekomen en de gemeente was bang voor een schadeclaim van het COA."

De Jong wijst op het kamp Oostvaart dat is gesloopt, evenals het werkkamp aan de Kuinderweg en nu weer een stuk van wat oorspronkelijk kamp Kuinderbrug was, de plek waar oorspronkelijk Luttelgeest was gepland. Dat is ook de reden dat woningen in steen waren opgetrokken. Verschillende bewoners van kamp Kuinderbrug steunden De Jong in haar strijd voor het behoud van het pioniersgebouw. "Helaas, straks is er alleen nog de herinnering", aldus De Jong.

Bron: De Stentor, 16 maart 2012

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland