Palenscherm wordt in fases opgeknapt

De gemeente Urk wil het zogenoemde palenscherm rond het oude dorp in delen opknappen. Dat gebeurt omdat er onvoldoende geld is om de vervallen historische waterkering in zijn geheel op te knappen.

Palenscherm van Urk (foto SAMF)Het stuk bij de Maranathakerk moet als eerste opgeknapt, omdat dit er slecht aan toe is. Een ander deel, bij de overgang van de Pyramideweg naar de Noord, wordt door de gemeente als 'meest karakteristiek' beschouwd. Het scherm moet daar in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld. Ook moet de omgeving worden aangepast, zodat het scherm er beter uitspringt. De overige delen worden nog niet aangepakt, tenzij er gevaarlijke situaties ontstaan.

Het palenscherm verkeert al jaren in slechte staat door gebrekkig onderhoud. Een volledige opknapbeurt zou zeker twee en een half miljoen euro gaan kosten. In de raadscommissie wordt binnenkort verder gesproken over de renovatieplannen. 

Het 1200 meter lange palenscherm markeert de vorm van het voormalige eiland Urk. Volgens lokale historici is het van groot historisch belang. De palen beschermden het eiland vroeger tegen het water. De stad Amsterdam betaalde in de 17e eeuw mee aan de bouw van de kering. VOC-schepen die naar Amsterdam op weg waren, voeren vanwege de vele zandbanken in de toenmalige Zuiderzee vaak via Urk.

 

Bron: Omroep Flevoland

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland