Opknapbeurt oudste wijkje Dronten is 'hard nodig'

Woningen aan de Lijzijde in Dronten (SAMF 2011)DRONTEN - Heeft het eerste bewoonde huis in Dronten nog authentieke elementen? Boukje Keesman-Kingma moet er even over nadenken en wijst dan naar een gordijn: "Daar zit een stopcontact van bakeliet achter.

Dat zit er al vanaf het begin."

Burgemeester Aat de Jonge gaat op onderzoek en wurmt zich langs de tafel naar de hoek van de woonkamer. En warempel, daar hangt het. Een stukje geschiedenis.

Het eerste wijkje van Dronten is ontworpen door de bekende architect Romke de Vries (1908-1997). De golvende daken zouden van bovenaf de zee symboliseren, met rijtjes woningen die daar haaks op staan als dijken.

De zoon van De Vries sprak dat in 2010 echter tegen. "Die scheve daken zijn geïnspireerd op Oostenrijkse chaletwoningen", zei hij tegen deze krant. Ook de verhuurder, woningcorporatie OFW, spreekt van chaletwoningen.

Hoe dan ook, moeder en dochter Keesman zitten er goed. Hoewel ze huren ("helaas wel", zegt Boukje Keesman), hebben ze veel verspijkerd aan de woning.

OFW is bezig met de voorbereidingen van een zogeheten wijkontwikkelingsplan. Bedoeling is dat het wijkje, waar de Schouwstraat, Koggestraat, Klipperstraat, Boeierstraat, Karveelstraat, Werfstraat, Hoogaarsstraat en een deel van de Lijzijde onder vallen, op de schop gaat. Bewoners zijn vorig jaar geïnformeerd per brief.

Mogelijk moet een aantal chaletwoningen plaatsmaken voor seniorenwoningen. De woningen die het dichtst bij het winkelcentrum liggen, lijken de meeste kans te maken. Maar er zijn nog geen knopen doorgehakt.

Eén ding is zeker voor moeder en dochter Keesman: het wordt tijd dat er iets gebeurt aan de woningen. "We wonen hier goed, maar een opknapbeurt is hard nodig."

Bron: De Stentor, 18 april 2012

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland