Identiteit Short Stirling Markermeer bekend

"ALMERE - Bij bergingswerkzaamheden in het Markermeer is een van de motorblokken van de Short Stirling gevonden. Dankzij het registratienummer van dit vliegtuigonderdeel is duidelijk geworden dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. Hun nabestaanden worden hierover geïnformeerd.

De BK716 stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Maandag 31 augustus zijn de werkzaamheden gestart om het wrak van een Short Stirling te bergen die een aantal kilometers buiten de kust van Almere in het Markermeer ligt. In 2008 haalde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een onderdeel naar boven van het landingsgestel. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 dacht in eerste instantie dat het om de BK710 ging, maar na nieuw onderzoek kwam de BK716 als mogelijke kandidaat naar voren. De identiteit van dit vliegtuig kon pas bevestigd worden nadat het Ministerie van Defensie wrakdelen borg die identificeerbaar waren. Dat is in de eerste week van deze berging gelukt. 'We zijn verheugd met dit resultaat,' vertelt Hilde van Garderen, wethouder Cultuur van de gemeente Almere: 'Het is een bevestiging voor nabestaanden van de bemanningsleden, die hiermee zekerheid hebben gekregen over het lot van hun familielid.'"

Bron:

https://www.almeredezeweek.nl/details/identiteit-short-stirling-markermeer-bekend

 

Meer is te lezen over dit onderwerp:

almere.nl/shortstirling

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland