Historische meetstoel vervangen door replica

"De oude meetstoel bij de Nonnetjesweg in Biddinghuizen is vervangen door een replica. U99 was er te slecht aan toe om te restaureren, daarom is er nu een replica geplaatst.

Tijdens de inpoldering van Oostelijk Flevoland gebruikten landmeters de meetstoelen om patronen vast te leggen van wegen en vaarwegen in het nieuwe land. Meetstoel U99 is in 1955 geplaatst en was de enige overgebleven meetstoel uit de periode van de inpoldering van Oostelijk Flevoland die op de oorspronkelijke locatie stond.

Eerder werd al bekend dat het bouwsel last had van houtrot. Volgens wethouder Van Amerongen van Dronten was dat te ver doorgedrongen, waardoor de veiligheid voor bezoekers in het geding kwam. En dus moest er iets gebeuren. Eerder dit jaar was de gemeente nog van plan de stoel op te knappen. Bepaalde onderdelen zouden vervangen worden zodat het bouwsel er daarna weer een paar decennia tegenaan zou kunnen.

Bij nader inzien bleek dat toch niet de juiste weg. "Hoe dan ook hadden we de hele stoel een keer moeten vervangen. We vonden het daarom beter het meteen maar te doen", aldus Van Amerongen. Het geld dat vrijgemaakt was voor de opknapbeurt is daarom gestoken in het maken van een replica."

Bron:

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/196592/historische-meetstoel-vervangen-door-replica%201

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland