Gemeente bindt met woningbouw strijd aan tegen spookerven

Dammes Hulsebosch is één van de eerste inwoners van Noordoostpolder die een extra woning op het erf mag zetten.


Doordat in de loop van de jaren honderden boerderijen zijn samengevoegd, hebben veel erven geen agrarische functie meer. Om te voorkomen dat er een spooklandschap ontstaat, wil de gemeente een extra woonbestemming aan de lege erven geven. 

Hulsebosch (65) stopt binnenkort met zijn boerderij elders in de Noordoostpolder. Hij wil in het buitengebied blijven wonen en heeft daarom een erf op Schokland gekocht. Op de plek waar nu nog schuren staan, komt een tweede woning. "Daar ga ik in, mijn zoon trekt in de boerderijwoning."

Toestemming
Tot nu toe was extra woningbouw op boerenerven niet toegestaan, maar de provincie heeft Noordoostpolder toestemming gegeven om als experiment op 26 erven een tweede of derde huis te zetten. Voor dergelijke bouwplannen zijn bij de gemeente 20 verzoeken binnengekomen.

Van de oorspronkelijke 1600 boerenerven in de polder zijn er minder dan 1000 over. Naar verwachting verdwijnen in de toekomst nog eens jaarlijks 20 tot 30 bedrijven.

Helemaal leeg staan de vrijgekomen erven niet, want de voormalige boerderijwoning is nog in gebruik. Maar dat is niet vol te houden, zegt de gemeente. "De erven met opstallen zijn vaak te groot om door één huishouden te worden onderhouden."

Zorgboerderijen
Wethouder Wiemer Haagsma denkt dat wonen op erven gewild is, maar hij ziet meer mogelijke bestemmingen. "Je kunt denken aan kleine bedrijfjes, zorgboerderijen of iets met recreatie." Het is voor het eerst in de provincie dat er meer dan één woning op een erf mag worden gebouwd. De komende vier jaar bekijken gemeente en provincie hoe de extra woonfunctie van de erven bevalt. In de overige Flevolandse gemeenten speelt het probleem van loze erven niet.

 

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland