Fotografeer een monument

Wikimedia Nederland organiseert dit jaar voor de derde keer Wiki Loves Monuments, een fotowedstrijd die de hele maand september duurt. Doel van de wedstrijd is om meer vrije afbeeldingen van monumenten beschikbaar te krijgen voor gebruik op Wikipedia. Uit het Nederlandse initiatief is in drie jaar tijd een wereldwijd evenement gegroeid. In 2012 doen meer dan 25 landen, waaronder de Verenigde Staten en India, mee.

800px Grotewerf 21 28154Alle rijksmonumenten fotograferen
Nederland heeft circa 60.000 rijksmonumenten. Daarvan is op Wikipedia nu al meer dan zestig procent voorzien van een vrije afbeelding, onder andere doordat in 2010 en 2011 door Wiki Loves Monuments 26.000 foto's aan Wikipedia werden toegevoegd. Met behulp van deze wedstrijd probeert Wikimedia Nederland van álle rijksmonumenten een foto vrij beschikbaar te krijgen en zo het Nederlandse cultureel erfgoed nog beter in beeld te brengen. Dankzij de vrije licentie kunnen de foto's daarna ook door iedereen buiten Wikipedia gebruikt worden. Op website van Wiki Loves Monuments kunt u zien of van een rijksmonument al een foto beschikbaar is en kunt u een route plannen langs de rijksmonumenten zonder foto.

Hele maand september
Wiki Loves Monuments loopt van 1 tot en met 30 september. De Open Monumentendagen op 8 en 9 september bieden de mogelijkheid om veel monumenten niet alleen van buiten maar ook van binnen te bekijken en te fotograferen. Daarnaast organiseert Wikimedia Nederland zogenaamde 'Wiki Takes' waarbij fotografen zich verzamelen en samen in een stad of dorp de nog niet gefotografeerde rijksmonumenten gaan vastleggen.

Wedstrijd
Alle foto's die in september via het speciale wedstrijdformulier worden geüpload dingen mee naar de prijzen. Een jury bestaande uit professionals uit de fotografie- en erfgoedwereld en Wikipedianen beoordelen de inzendingen. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland op 9 november aanstaande.

Meer informatie is te vinden op www.wikilovesmonuments.nl.

Foto: De winnaar van 2011: Grotewerf 21 en 22 in Marken. Fotograaf: Harm Joris ten Napel. Licentie: CC-BY-SA-3.0
Bron bericht: Website Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland