Fifties-dorp Nagele nu energieneutraal rolmodel

In de jaren 50 is Nagele gebouwd als het modernste dorp van Europa. Gerrit Rietveld, Mien Ruys en Aldo van Eyck bemoeiden zich persoonlijk met het model-dorp in de toen gloednieuwe Flevopolder. Het Energielab Nagele heeft nu een creatieve prijsvraag uitgeschreven om het experimentele karakter een boost te geven.

Nagele (foto SAMF)Door opnieuw ruimte te geven voor experimenten kan Nagele zich nu ontwikkelen tot het eerste energieneutrale model-dorp. Met de openbare prijsvraag via Architectuur Lokaaal daagt Energielab Nagele de markt uit om het innovatieve en experimentele karakter van Nagele nieuw leven in te blazen.

Het dorp Nagele in de Noordoostpolder is in de jaren '50 ontworpen als modernste dorp van Europa door o.a. Gerrit Rietveld, Jaap Bakema, Mien Ruys en Aldo van Eyck. Zij ontwikkelden Nagele als modeldorp en de experimenten die ze er uitprobeerden zijn gangbaar geworden in de latere architectuur en stedenbouw.

Nu kan het dorp een nieuwe, moderne en vooruitstrevende kwaliteitsimpuls goed gebruiken. Energiek Nagele is op zoek naar inspirerende en betekenisvolle oplossingen op het gebied van duurzame energie.

Uitvinders gezocht

Zaterdag 9 september vindt een informatiebijeenkomst over de prijsvraag plaats in Nagele, met rondleidingen en een workshop over energie. Bedoeld voor architecten, energiespecialisten, industrieel ontwerpers, installateurs, duurzame ondernemers, uitvinders, kunstenaars en alle anderen die inspirerende en uitvoerbare oplossingen op het gebied van duurzame energie kunnen bieden.

 

Bron: Cobouw

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland