Archeoloog Nieuw Land maakt zich zorgen over toekomst maritieme archeologie

De archeoloog van museum Nieuw Land in Lelystad, André van Holk, maakt zich zorgen over de toekomst van de maritieme archeologie. Elk jaar deed Van Holk opgravingen in Flevoland met studenten van de opleiding archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Dit jaar gaan de opgravingen niet door omdat hij de financiering niet rond krijgt.

Daarnaast is de opleiding archeologie aan RuG, waar Van Holk lesgeeft, begin dit jaar opgeheven. "Het gaat erg slecht met de sector. Dat is vreselijk, want er zijn in de toekomst mensen nodig die dit kunnen", vertelt hij.  

Bedreigd
Van Holk was dit jaar van plan om met een groep studenten een bedreigd scheepswrak op te graven in de buurt van Rutten. "Dit wrak wordt blootgesteld aan verdroging en de grond wordt er omgeploegd". Het is volgens hem dus van belang dat dit wrak zo snel mogelijk opgegraven wordt. 

Op 6 juli wordt er een werkconferentie gehouden over de toekomst van de maritieme archeologische sector. Daar zullen verschillende partijen proberen om de bedrijfstak nieuw leven in te blazen. Tijdens de conferentie wordt er een manifest opgesteld dat vervolgens wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Week van de Museumschatten
Omroep Flevoland besteedt deze week aandacht aan de verborgen kunst van museum Nieuw Land tijdens de Week van de Museumschatten. In het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten liggen allerlei pareltjes die zelden tot nooit in exposities te zien zijn. Het gaat in totaal om ruim 2500 vondstendozen en een verzameling onverpakte voorwerpen. De eerste aflevering gaat over een sluitzegel van lood, dat jaren in de polderklei heeft gezeten.

 

Bron: Omroep Flevoland

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland