Almere in de ban van de Romeinen

Het boek De Bende van Flevum van schrijver Evert van Ginkel komt volgende week donderdag uit. Het is een verhaal over de Romeinse tijd en speelt zich af in het gebied waar nu Almere ligt.

"De Romein is sterk", zei Ooruil tegen ze, "hij wint altijd, als je hem aanvalt. Hij kan niet van ons winnen in ons land, maar wij zullen altijd verliezen in zijn land. Hoe vaak is hij niet door het Meer getrokken, met ontelbaar veel boten en ontelbaar veel krijgers? Waar hij komt sterven de mannen en huilen de vrouwen." - uit De Bende van Flevum.

Eiland

Het Almeerse landschap ziet er in de Romeinse tijd heel anders uit dan nu. Waar nu land is, is rond het begin van de huidige jaartelling een grote binnenzee. Midden in de zee ligt een groot veeneiland dat zes meter boven de huidige zeespiegel ligt: Flevum.

Als de Romeinen met hun houten boten de zee bevaren, zakt de moed hen vaak in de schoenen. Van het grote eiland breken stukken af. Daardoor drijven er kleinere eilandjes met grote veeneiken op het water. Een aanvaring betekent het einde van een schip. 

Het boek De Bende van Flevum vertelt het fictieve verhaal van een groep jonge mannen die woont op het eiland Flevum. De jongemannen trekken naar het zuiden om daar te vechten tegen de Romeinen die het land bezetten.

Avontuur

Van Ginkel: ''De jongens horen over de oorlog tegen de Romeinen en van de buit die er te halen is. Ze gaan op avontuur. Ik kan verklappen dat dit niet helemaal goed afloopt."

Vondsten

Het boek is geschreven in opdracht van Bureau Archeologie Almere. Om de archeologische vondsten van de stad onder de aandacht te brengen. Dick Jager, stadsarcheoloog en expert op het gebied van de Romeinse tijd, verklaart dat er maar een paar vondsten op de aanwezigheid van Romeinen en Germanen in de omgeving van Almere duiden.

Kotterbos

"Het gaat om potscherven in Almere Haven, een schedel uit de Romeinse tijd in Poort en planken in het  Kotterbos." Over de laatste vondst was lange tijd discussie wat het voor planken waren. "We dachten eerst een Romeinse wachttoren, maar dat na onderzoek lijkt het meer op onderdelen van een pier die in het water lag. De kruishoogte van de planken is namelijk te hoog."

Geloofwaardig

Hoe geloofwaardig is het verhaal van Van Ginkel? "Het zou allemaal zo gebeurd hebben kunnen zijn,  daar sta ik voor in", antwoordt de schrijver lachend. Eerder schreef hij voor de gemeente Almere al het boek De Klepperridder. Dat vertelde het geromantiseerde verhaal van een Middeleeuwse kogge die in de Almeerse Kruidenwijk werd gevonden.

Expositie

In natuurbelevingscentrum Oostvaarders wordt in februari een expositie geopend over de Romeinse tijd in Almere. Daar zijn onder meer de spullen te zien die tijdens de opgraving in het Kotterbos zijn gevonden.

 

Bron: Omroep Flevoland

Steunpunt Archeologie en jonge Monumenten Flevoland